Συμβουλές φροντίδας κοσμημάτων

Φροντίδα για το ασήμι:
Τα κοσμήματα που έχουν ασήμι και είναι επιμεταλλωμένα, αντέχουν στον χρόνο και μειώνουν το φυσικό «μαύρισμα» του μετάλλου. Στην χειρότερη των περιπτώσεων το κόσμημα, έπειτα από πολύ καιρό μπορεί να θαμπώσει. Δεν είναι όλα τα ασημένια κοσμήματα που κυκλοφορούν επιμεταλλωμένα, καθώς πρόκειται για μια δαπανηρή διαδικασία. Αν ωστόσο θέλετε να φρεσκάρετε τα ασημένια κοσμήματά σας, όποια κι αν είναι αυτά, είτε επιμεταλλωμένα είτε όχι, ένα μπάνιο με ζεστό νερό και σαπούνι που πλένετε τα πιάτα, είναι ό,τι πρέπει για διατήρηση της λάμψης του. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές θέλετε, αρκεί όντως το κόσμημα να είναι από ασήμι και να μην έχει χρησιμοποιηθεί κόλλα για να κολληθεί π.χ. σε μια κοσμηματοθήκη ένας ημιπολύτιμος λίθος.
Το μπάνιο με τη σαπουνάδα δεν ενδείκνυται σε faux bijoux, κοσμήματα με δέρμα, επισμαλτωμένο χάλκινο σύρμα, λινοκλωστή και οτιδήποτε άλλο υλικό πέρα από το καθαρό ασήμι.
Τέλος, ένα γυάλισμα με ένα μαλακό πανί θα του δώσει την τελευταία πινελιά. Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα!
Προσοχή: Αν θέλετε να διατηρείτε τα κοσμήματά σας λαμπερά χωρίς να θέλετε να τα βρέξετε, έχετε κοντά στην μπιζουτιέρα σας ένα μαλακό πανί και πριν τα φορέσετε, σκουπίζετέ τα απαλά. Όταν πάλι θέλετε να τα φυλάξετε θα πρέπει να είναι σε κλειστή συσκευασία και ξεχωριστά το ένα κόσμημα με το άλλο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνετε τόσο την διατήρηση του μετάλλου όσο και την αποφυγή της τριβής των πετρών και τον όποιο κίνδυνο γρατζουνιάς ή σπασίματος. Ακόμη και τα κοσμήματα που δεν είναι επιμεταλλωμένα, μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα για πολλά χρόνια αν ακολουθήσετε τις οδηγίες σωστά.

Φροντίδα στους ημιπολύτιμους λίθους:
Οι ημιπολύτιμοι λίθοι είναι είτε φυσικές ορυκτές πέτρες από τα έγκατα της γης είτε οργανικής προέλευσης όπως είναι το Κοράλλι και το Μαργαριτάρι. Μπορείτε να τα καθαρίσετε όπως ακριβώς περιγράψαμε πιο πάνω με το ασήμι, με ζεστό νερό και σαπουνάδα. Γενικά όμως να έχετε μια απαράβατη αρχή όταν πάτε να φορέσετε ένα κόσμημα: ποτέ μην το φοράτε και μετά να βάλετε το άρωμά σας. Θα μειώσει σημαντικά τη ζωή του κοσμήματος, ακόμη κι αν είναι επιμεταλλωμένο. Το άρωμα λειτουργεί σαν οξύ στην επιφάνεια του λίθου και του μετάλλου.
Ειδικές οδηγίες για τους οργανικούς λίθους: Το Κοράλλι και το Μαργαριτάρι είναι λίθοι υψηλής ποιότητας και χρηματικής αξίας. Ωστόσο είναι και οι πιο ευαίσθητοι απ’ όλους. Το ζεστό νερό με σαπουνάδα δεν ενδείκνυται γι’ αυτούς και έτσι περιοριστείτε στο γυάλισμα με ένα μαλακό πανάκι. Επίσης είναι επιρρεπείς στον ιδρώτα, έτσι, τις πολύ ζεστές ημέρες μη φοράτε οργανικούς λίθους αν αυτοί έρχονται κατ’ ευθείαν σε επαφή με το δέρμα.
Από τους ορυκτούς λίθους, ο πιο ευαίσθητος είναι το Τυρκουάζ και το Κεχριμπάρι, λόγω της κέρινης λάμψης τους. Επίσης αποφύγετε τον ιδρώτα. Αυτοί οι τέσσερις λίθοι, Κοράλλι, Μαργαριτάρι, Τυρκουάζ και το Κεχριμπάρι είναι από τους πιο ακριβούς ημιπολύτιμους λίθους αλλά και από τους πιο ευαίσθητους. Σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την αξία τους η ευαισθησία τους, γι’ αυτό και απευθύνονται σε ανθρώπους που μπορούν να τους προσέξουν και να καταλάβουν την ιδιαιτερότητά τους. Κουβαλάνε τη διαχρονική αξία και την πίστη που τους έδειξε ο άνθρωπος μέσα από την τέχνη, χρησιμοποιώντας τους σε απαράμιλλης συμβολικής και οικονομικής αξίας κοσμήματα και γλυπτά εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Επιπλέον συμβουλές: 
  • Αποφύγετε να κοιμάστε με τα κοσμήματά σας εκτός κι αν αυτά είναι διακριτικά και σχεδόν «αόρατα» πάνω σας.
  • Πάντα φοράτε το άρωμά σας και μετά το κόσμημα. Θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά μπορείτε να το διατηρήσετε έτσι, ακόμη κι αν δεν είναι επιμεταλλωμένο.  
  • Όταν δεν φοράτε τα κοσμήματά σας, να τα κρατάτε φυλαγμένα σε ένα σακουλάκι ξεχωριστά το καθ’ ένα και ποτέ όλα μαζί σε μια μπιζουτιέρα. 
  • Αν ιδρώσετε, πριν το φυλάξετε, ξεπλύνετε το κόσμημα με νερό.
  • Προστατέψτε τα κοσμήματά σας από απορρυπαντικά, αρώματα, καλλυντικά, λακ και βαφές μαλλιών.
  • Τέλος, αν έχετε ασημένια κοσμήματα τα οποία δεν προλάβατε να σώσετε και έχουν ήδη μαυρίσει, δοκιμάστε να τα αφήσετε για αρκετή ώρα σε ένα μπολ με νερό και μαγειρική σόδα, το οποίο έχετε “ντύσει” εσωτερικά με αλουμινόχαρτο. Όταν δείτε πως επανέρχονται στο χρώμα τους, σκουπίστε τα με ένα μαλακό πανί. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει και το σημαντικότερο είναι ότι θα το έχετε καταφέρει χωρίς να έχετε χρησιμοποιήσει κανένα χημικό συστατικό! 
Κάθε κόσμημα είναι μοναδικό και είναι για μια ζωή!